Onutregse toestanden

Onutregse toestanden gaat over de strijd voor een leefbare stad. Utrecht verandert in de jaren zeventig van de 20e eeuw van een suf provinciestadje in een stad die landelijke aandacht trekt. De komst van Hoog Catharijne is omstreden en luidt een periode in van groeiende burgerlijke ongehoorzaamheid. Begin jaren tachtig ontaarden de kraak van popcentrum Tivoli en de bezetting van landgoed Amelisweerd in een gewelddadig treffen met politie en ME.

Onutregse toestanden belicht de motieven en aanpak van de activisten van de jaren zeventig en tachtig en onderzoekt de verleiding van geweldsgebruik.Documentairemaker Ruud Bakker is gefascineerd door de stap van geweldloos idealisme naar harde confrontaties. In zijn onderzoek wisselt hij interviews af met veel uniek archiefmateriaal. Onutregse toestanden is een scherp portret van een roerige periode uit de Utrechtse geschiedenis.

De film heeft op 28 en 29 januari en 4 februari 2012 in bioscoop LHC in Utrecht gedraaid (telkens uitverkocht). Van 15 – 20 mei vertoont het Centraal Museum Onutregse Toestanden ivm de expo ‘God save the Queen.

 

Onutregse toestanden op Facebook

 

De DVD heeft als extra’s  archiefmateriaal en interviews.  Te bestellen voor 15 euro incl porto. Mail mij: ruud at adapterfilm punt nl

Lengte: 55 minuten

Regie: Ruud Bakker
Camera: Hans Jonkhart
Geluid: Robbert Bleys, André Hogeslag
Research en scenario: Ruud Bakker en Hans Jonkhart
Montage: Ruud Bakker en André Hogeslag
Animatie: Bas Klompmaker/Born Digital
Geluidsontwerp: André Hogeslag en Ferry van der Werff
Mixage: André Hogeslag en Ferry van der Werff
Uitvoerend producent: Adapter Film

© Stichting Hollandse Verbeelding, 2012

2 reacties op “Onutregse toestanden”

  1. Vatch23 schreef:

    Kan ik ergens die Onutregse Toestanden downloaden?

    • ruud schreef:

      Downloaden niet, wel bestellen. De DVD kost 15 eurootjes incl porto. Dan krijg je de docu en extra materiaal – archieffilm en extra interviews. Ook een boekje met achtergrondinfo van die tijd.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Manifestatie: Zondag 7 april, 14 uur, Oud-Amelisweerd | Acties | Kritische Studenten Utrecht - [...] tussen bewoners en gemeente die er asfalt doorheen wou leggen (zie bijvoorbeeld de film ‘Onutregse Toestanden‘ en zie wat…

Reageren?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *